Derfor bør du tage til tandlægen


De seneste tal viser desværre, at det er alt for få danskere, der besøger tandlægen hyppigt nok. Det kan der være mange grunde til, men nogle af dem, der bliver nævnt hyppigst er tid og penge. Tandlægen er trods alt et af de få sundhedsfaglige tilbud i Danmark, der stadig kræver betaling. Derudover er det sjældent særligt behageligt at aflægge visit hos tandlægen, og en del lider sågar af tandlægeskræk.

Sagen er dog den, at din situation næppe bliver bedre af ikke at tage til tandlægen. Tværtimod er vores mund et helt naturligt sted for bakterier at færdes, hvorfor for lang tid uden et tandlægetjek nemt leder til tandproblemer. Det kan være noget så simpelt som caries, altså huller i tænderne, men det kan også blive langt mere seriøst.

Hvad er paradentose?

Vi ser desværre en stadig større tendens til paradentose. Det er tandlægens pæne navn for sygdom i tandkødet, og det er på ingen måde rart. Det opstår som regel på grund af en betændelsestilstand i tandkødet, der ikke bliver fanget i tide. Det kan dog også anspores af genetiske faktorer, rygning, og lignende. Alt det kan du læse mere om på https://plus1.dk/behandlinger/paradentose/.

Fordi munden er det oplagte sted for bakterier at opholde sig, er det den ærgerlige sandhed, at rigtig mange danskere på et eller andet tidspunkt vil udvikle tandkødsbetændelse eller paradentose. Med årlige besøg hos tandlægen fanger du altså ikke bare et par huller i tænderne. Du kan også fange tandkødsbetændelse, inden du udvikler problemet, og det må siges at være det hele værd.

Opdag og forbyg

De fleste tilfælde af paradentose vil nemlig starte som simpel tandkødsbetændelse, men hurtigt følger dårlig eller endda rådden ånde også med. Hvis det stadig ikke behandles da, vil det langsomt få tandkødet til at trække sig tilbage, indtil du begynder at miste tænder. Hvis det er en skæbne og en tandlægeregning, du helst vil være foruden, er det bedste du kan gøre at besøge tandlægen med jævne mellemrum.

Sådan behandles det

Er du dog endt i den uheldige situation at have udviklet paradentose, er der stadig gode råd at hente. Jo før du blive behandlet, jo bedre er det nemlig. Så længe paradentose er på et forholdsvist tidligt stadie, kan tandlægen nemlig behandle det med hyppige tandrodsbehandlinger, så længe du samtidig er opmærksom på tandbørstning og generel mundhygiejne. Dit tandkød kan altså blive sundt igen, men det kan ikke på magisk vis vokse tilbage. Derfor er dit årlige besøg hos tandlægen så vigtigt, hvad end du vil undgå caries og paradentose eller bare gerne vil minimere din tandlægeregning.

Husk dine tandlægebesøg

At minde sig selv om den slags er første skridt på vejen til faktisk at komme til tandlæge. Særligt hvis du lider af tandlægeskræk, er det dog ikke sikkert, at det er nok, i så fald kan du med fordel finde en tandlæge, der specialiserer sig i den slags eller bare informere din tandlæge om det. Det vil gøre det langt nemmere at undgå paradentose og lignende sygdomme.

Du vil måske også kunne lide