Hvad er eksfoliering – og hvorfor er det vigtigt?

eksfoliering

Ja, hvad er eksfoliering? Det er ganske enkelt en metode til at fjerne døde hudceller. Det er der mange godt grunde til, at jævnligt gør.

Når man fjerne de døde hudceller, så renser man huden i dybden, og man gør samtidig plads til, at de lækre, nye hudceller kommer frem i dagens lys. Det giver en lækker gløde.

Du kan læse mere om betydning af eksfoliering her.

Der findes flere slags eksfoliering

Mange tror, at eksfoliering bare går ud på at skrubbe huden, men det er ikke helt rigtigt. En del af de scrubs, som man kan få, er både hårde for huden, og de indeholder plastik, som ender i havet. 

Generelt skal du kun bruge en decideret scrub eller skrubbehandske på de steder at kroppen, hvor huden ikke er så sart.

Du kan nemt lave en lækker scrub af kaffegrums og salt eller sukker og eventuelt lidt olie. Så slipper du for plastik i havet. 

Scrub er især godt på dine ben til at undgå indgroede hår efter barbering eller voks.

Hvad så med den sarte hud?

Huden i ansigtet kan slet ikke klare scrubs – heller ikke dem, som sælges decideret til ansigtet. Her skal du i stedet bruge den form for eksfoliering, som hedder ‘peeling’. Det gøres bedst med produkter med de milde syrer AHA og BHA. Det lyder måske lidt skræmmende, men de passer lige præcis til huden på dit ansigt. De er milde, og efter brug får du den lækreste glød. Der er forskel på, hvor høj en koncentration produkterne har. Derfor er det vigtigt, at du læser på det enkelte produkt, hvor tit det må/skal bruges.

Hvornår skal man så eksfoliere?

Det kan være en god del af din almindelige hudpleje-rutine. Først skal du fjerne eventuel makeup og rense din hud. Så er eksfoliering bedst at gøre som det næste step – det gør nemlig huden klar til virkelig at absorbere dine serummer og fugtighedscreme.

Hvad kan man ellers gøre?

Andre gode metoder til skøn hud er at:

  • rense den mindst en gang dagligt
  • drikke masser at vand
  • spise sundt og varieret
  • motionere
  • få nok søvn
  • give sig selv ansigtsmassage
  • bruge solcreme hver dag – året rundt

Prøv dig frem med disse metoder, og find dem, som passer bedst til dig.

Husk at hudpleje kan handle om at have blød og lækker hud nu – ikke bare senere. Mens en del af disse ting kan mindske rynker på sigt, så er rynker jo en naturlig del af at være menneske og blive ældre, så man behøver slet ikke at være så bange for det. 

Det er bedre at nyde livet og se rynkerne som en del af det, som fortæller dejlige historie om dit liv og dine mange oplevelser. 

Alle disse råd gælder for alle køn. Mange tror, at det kun er for kvinder, men det er også vigtigt for f.eks. mænd som tit barberer sig, da den sarte hud her kan blive nemt irriteret. Har du skæg, så anbefaler vi en lækker skægolie som en del af din hudpleje.

Du vil måske også kunne lide